Veilig sportklimaat

Racketclub Overhout streeft naar een veilig sportklimaat voor sporters, trainers, ouders en vrijwilligers. Respect, sportiviteit en plezier staan hierbij voorop. Dat doen wij samen en daar hebben wij elkaar bij nodig. Als club nemen we hierin verantwoordelijkheid. Maatregelen die we hierin nemen zijn onder andere het verplicht instellen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligers, trainers en begeleiders die met jeugdleden werken. Daarnaast hanteren we gedragscodes waaraan iedereen binnen onze vereniging zich dient te houden, deze zijn te vinden via: https://centrumveiligesport.nl/preventie/gedragscodes

Vertrouwenscontactpersoon voor wie en waarom?

Bij Overhout hebben we vertrouwenscontactpersonen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt op het park, waar iedereen die een vraag heeft over – of te maken heeft met – grensoverschrijdend gedrag en hierover wil praten, terecht kan.

Bij een VCP kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. De VCP is er voor iedereen binnen de Racketclub en is het aanspreekpunt voor signalen en preventie. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie zorgt ervoor dat iedereen met plezier kan sporten. Samen streven we naar een veilig sportklimaat binnen Overhout.

De VCP is overigens niet voor verschillen van inzicht over technisch beleid zoals gevoerd door trainers, coaches, voor commissies en bestuur, voor problemen over teamsamenstellingen of problemen over besluiten van Bestuur of Ledenvergadering. De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het bestuur van Overhout.

Wie zijn onze vertrouwenscontactpersonen?

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen binnen de club en met plezier kunnen sporten. Als dat niet meer lukt, omdat er sprake is van ongewenst gedrag (bijvoorbeeld pesten, (seksuele) intimidatie of discriminatie) kan de vertrouwenscontactpersoon benaderd worden om te dienen ‘als luisterend oor’ maar vooral ook om te helpen het veilige gevoel en het plezier terug te brengen. De vertrouwenscontactpersoon kan bemiddelen, maar er kan ook een officiële klachtprocedure worden gevolgd. In situaties die niet passen bij een veilig sportklimaat zijn er twee vertrouwenscontactpersonen binnen Overhout die je kunt raadplegen/informeren.

Onze vertrouwenscontactpersonen zijn Roland van Helden en Marianne Brasser en zijn bereikbaar via mail:

roland@tvoverhout.nl en marianne@tvoverhout.nl

of telefonisch: 0634570005

Ook kan, indien gewenst, contact worden opgenomen met de vertrouwenscontactpersoon van de NOC*NSF via www.centrumveiligesport.nl of telefonisch: 0900- 2025590, bereikbaar van maandag t/m vrij van 9:00-16:30 uur.

Via www.fier.nl/chat-sport kun je anoniem chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt, die je hebt gezien of waarvan je denkt dat iemand uit je omgeving ermee te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Het maakt niet uit of dat nu speelt of in het verleden is gebeurd.