Hoe bereid je je voor op een Tennistoernooi?

Aanstaande zondag 13 Maart barst ons Dubbel Open Toernooi weer los! Om je optimaal voor te bereiden en het allerbeste uit jezelf te halen, hebben we een aantal handige tips voor je geselecteerd! Lees je mee?

Goede nachtrust

Zorg dat je de nacht voor de wedstijd een goede nachtrust hebt gehad. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Pak ongeveer tussen de 7-9 uur slaap.

Let op je voeding

Je voeding is je brandstof. Zonder goede voeding kan je niet optimaal presteren.

Het is belangrijk dat er minimaal twee uur zit tussen je laatste volledige maaltijd en de wedstrijd. Als vuistregel geldt: hoe dichter bij de wedstrijd, hoe kleiner en lichter de maaltijd.

Tip! Neem ongeveer 30 minuten voor je starttijd nog een kleine snack zoals: rozijnen, halve banaan, halve krentenbol. Drink ook vlak voor je wedstrijd nog een halve liter water.

Warming up en Cooling down!

De warming-up is erg belangrijk. Zonder een goede warming-up verhoog je de kans op blessures. Met een warming-up bereid je je zowel fysiek als mentaal voor op lichamelijke inspanning.

Het is belangrijk dat je rustig met de warming-up begint: lopen, een aantal strekoefeningen voor het losmaken van de spieren en begin daarna rustig op de baan met inslaan. Gemiddeld duurt een warming-up tien tot vijftien minuten.

De cooling-down wordt na het tennissen ten onrechte vaak vergeten. Jammer, want voor je lichaam is de cooling-down van groot belang. Zorg dat je bij een cooling-down in koud weer warme kleding aantrekt om te snelle afkoeling te voorkomen. Een goede cooling-down bestaat uit afwisselend rekken en bewegen en duurt ongeveer vijf tot tien minuten. 

Kies voor de juiste kleiding!

Tenniskleding moet functioneel licht en comfortabel zijn. Belangrijk is dat je je vrij kunt bewegen in de kleding. Kies voor kleding dat ademend is en transpiratievocht goed kan afvoeren naar buiten. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur op een constant niveau.

Drink voldoende

Het is erg belangrijk om voldoende te drinken tijdens het tennissen, omdat je veel vocht verliest. Schat ongeveer in hoe lang je moet spelen en neem hiervoor voldoende water, dorstlesser en energiedrank mee.

Op een koude dag zweet je minder en heb je misschien genoeg met een halve liter drank per uur. Op een warme dag reken dan op 1 liter drank per uur.

Eten na het tennissen

Als je net hebt getennist dan heeft je lichaam voeding nodig. De koolhydraatvoorraad moet weer aangevuld worden dus belangrijk om koolhydraten te eten. Dit kun je bijvoorbeeld halen uit rijst, pasta of aardappels. Wil je geen grote maaltijd eten dan kun je ook een banaan nemen of wat Brinta. Belangrijk ook om eiwitten te eten na het sporten. Je spieren zijn uitgeput en moeten herstellen. Eiwitten helpen daarbij en kun je vinden in vlees, vis of eieren.

Last but not least!

Geniet van het toernooi en de wedstrijden, want we gaan er weer een toptoernooi van maken. Tot zondag! Wil je op de hoogte blijven de aankomende toernooien, updates en acties. Volg ons dan via Facebook of Instagram.

Wil jij een baan reserveren of zien welk toernooi er op de planning staat? Ga dan naar onze website.