Wat is Padel: En waarom is deze sport zo ontzettend populair?

Padel is één van de snelst groeiende sporten van Nederland en dat is natuurlijk niet voor niets! Maar wat is padel eigenlijk? En waarom is het zo ontzettend populair? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Wat is Padel?

Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door glazen wanden en hekwerk. De baan wordt opgedeeld door een net zoals dat ook bij tennis het geval is.

Er is een servicelijn aan beide kanten en het veld wordt in de lengte doormidden gedeeld door een lijn. Hierdoor ontstaan aan beide kanten van het veld 2 servicevakken.

De officiële naam van deze sport is padel. Je spreekt het uit als pá-del. Toch wordt de sport ook wel eens anders genoemd, zoals padel tennis, paddle tennis en zelfs pedel.

Padel is vergeleken met andere racketsporten redelijk eenvoudig om te leren. Je moet uiteraard wel de juiste techniek leren en geduld hebben. Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen, zowel jong als oud. En met de laagdrempelige spelregels en een toegankelijk speelveld is Padel een leuke en uitdagende sport.

Materialen

Bij padel gebruik je een padel racket en een padelbal. De padelbal heeft veel gelijkenis met een tennisbal, maar is toch iets anders. Een padelbal is namelijk een stukje kleiner en de padelbal heeft minder druk; vandaar dat de bal minder stuitert dan een tennisbal.

Padel is een sport met snelle bewegingen, sprongen en reacties. Het gebruik van goede padelschoenen geeft je een betere spelervaring en vermindert het risico op blessures.

Regels van Padel!

Er zijn veel overeenkomsten met de tennisregels en daarom is het ook makkelijk om met Padel te beginnen. Hieronder een aantal basisregels:

  • Padel wordt met twee teams van twee personen gespeeld. Er is ook een singelbaan variant maar bij Racketclub Overhout hebben wij alleen dubbelbanen;
  • De puntentelling van padel is hetzelfde als die van tennis;
  • Elk punt wordt gestart met een onderhandse opslag. De serveerder stuitert eerst de bal en raakt hem vervolgens onder zijn middel;
  • Je krijgt twee pogingen om te serveren;
  • De bal mag maar een keer op de grond stuiteren. Wanneer de bal meerdere keren stuitert is het punt voorbij;
  • In het servicevak stuiteren en tegen de glazen wand is een goede service, in het servicevak tegen het hekwerk is een foute service;
  • Het is toegestaan om de bal terug te spelen via een glazen wand op eigen speelhelft.
  • Padel is een eenvoudig spel. Het doel is om de bal op een goede manier naar het speelveld van de tegenstander te slaan. Het punt is gewonnen als de tegenstander de bal niet meer kan terugslaan. Je tegenstanders hebben hetzelfde doel, dus wordt de uitdaging een stuk groter en leuker!

Wil je komen padellen bij ons? Dat kan vanaf Mei! Ook starten dan de Padel lessen. Informatie over onze lessen vind je op onze website. https://rcoverhout.nl/padel/

Add Comment