Welke Padel termen zijn er en hoe gebruik je ze?

Padel is verrassend, spannend, snel en spectaculair. Padel is redelijk makkelijk te leren en een perfecte work-out. Maar padel kent ook veel verschillende technieken, tactieken en posities om het je tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Dat maakt het extra leuk. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Opslag

Het serveren van een bal is bij padel anders dan bij tennis. Allereerst moet een bal bij de opslag onderhands geserveerd worden en de opslag mag niet boven de heup geslagen worden.

Vamos

Het woord Vamos is een veel voorkomend woord tijdens een potje padellen. Vamos is een Spaanse verbastering die vrij vertaald “we gaan” betekent. Vamos wordt voornamelijk gebruikt als een aanmoediging. Dus als je teamgenoot VAMOS roept, is het belangrijk dat je er vol voor gaat.

Bandeja

De Bandeja is een belangrijke slag bij Padel. De Bandeja zit tussen een smash en een hoge volley in. Een slag met lage snelheid. Het is een verdedigende bal, die geslagen wordt om de positie aan het net te behouden. Daarmee verschilt de slag dus van de smash, die aanvallend is.

Vibora

Vibora betekent in het Spaans “adder”. Een vibora is een meer aanvallende smash. Waar de bandeja van wat verder naar achteren wordt geslagen en vooral bedoeld is om de netpositie te behouden, heeft de vibora het doel om het punt te winnen. Je speelt de vibora dan ook wanneer je dicht op het net staat. Een Vibora is samen met de Bandeja een van de meeste unieke slagen binnen padel.

Bajada

De Bajada is een aanvallende bal vanuit het achterveld. Wanneer een bal stuitert, vervolgens het glas aan jouw kant raakt en omhoog opstuitert kun je de bal aanvallend naar beneden slaan. Je zult dit het vaakst kunnen doen nadat de tegenstander een lob heeft geslagen. Hoe hoger de bal komt, hoe meer je de bal naar beneden kan slaan.

Chiquita

De Chiquita is een langzame lage bal meer van achteren genomen gericht op de voeten van de tegenstander. Beste moment is deze te spelen als de tegenstander wat verder van het net af staat en/of in beweging is. De bedoeling is om na de Chiquita op te lopen naar het net om een volley te geven en zo de tegenstander onder druk te zetten.

Nevera

Het woord nevera is bedoeld voor degene die tijdens een potje Padel de bal niet krijgt of maar een paar keer de bal heeft geraakt. Niet het beste woord om te ontvangen tijdens een potje padellen. Want diegene die nevera wordt genoemd, oftewel koelkast is eigenlijk koud van het niets doen.

Pista/Cancha

Dit is wel een hele belangrijke. Dit betekent letterlijk de baan waarop je speelt, dus het padelveld. Dus als iemand ‘Pista’ roept en niet zo aardig kijkt dan speel je waarschijnlijk op de verkeerde baan.

Let

Dit is wel eentje waar je goed moet opletten. Hoor je ‘let’ dan betekent dit dat de tegenstander of je eigen team vraagt om de punt opnieuw te spelen. Dit gebeurt als je niet zeker weet of de bal in of uit was en als er een andere bal op jullie baan komt.

Punto

Punto is een belangrijk en het beste woord om te onthouden. Want Punto betekend punt. En uiteindelijk wil je uiteraard een punt slaan.

Je weet nu iets meer over Padel. De aankomende weken gaan we je nog meer leren over deze fantastische sport. Blijf ons dus volgen!

Wil je leren Padellen of meedoen met de competitie ga dan snel naar onze website voor meer informatie. Website Racketclub Overhout.

Add Comment