Hoe kan sporten stress verminderen?

Wanneer je de hele dag gewerkt hebt, kan het soms best lastig zijn om jezelf te motiveren om lekker de baan op te gaan voor een potje tennis, squash of padel. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Maar pak het dan wel op de juiste manier aan en kies voor de juiste intensiteit. In dit blog gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Sporten tegen stress

Als je stress hebt, heb je veel van het hormoon cortisol in je bloed. Dit helpt je om alert te zijn in drukke tijden. Erg handig natuurlijk, maar als je langere tijd last hebt van stress, kun je een teveel aan cortisol in je bloed hebben. Sporten is een goed middel om stress te verminderen.

Als je het stresshormoon in je lichaam wil verdrijven, is het verstandig om voldoende te bewegen. Het is niet voor niets dat de meeste mensen die sporten zeggen dat ze daar ‘hun hoofd mee leeg’ kunnen maken of dat ze er rustig van worden. Maar let wel op dat je goed naar je lichaam luistert en niet gaat overcompenseren

Krijg meer energie!

Stress geeft je een gevoel van futloosheid. Alles wat extra inspanning vraagt daar heb je geen zin in. Het liefst wil je lekker op de bank hangen en niks doen. Juist dan is het belangrijk om te gaan sporten. Van sporten krijg je een energie boost en je voelt je vitaal. Schakel jouw sportbuddy in en ga lekker de baan op voor een actieve sportsessie!

Positief worden!

Bewegen heeft een positief effect op je algehele psychische gesteldheid, zoals je gevoelens en emoties. Nadat je gesport hebt voel je je beter doordat het aangemaakte endorfine hormoon ook een gevoel van geluk geeft. Zo ben je minder bezig met bijvoorbeeld een deadline van je werk en andere dagelijkse uitdagingen.

Beweging kan zorgen voor een gezonder voedingspatroon

Mensen die regelmatig bewegen, eten ook vaak voedzamer. Goede voeding zorgt ervoor dat je lichaam beter met stress om kan gaan.

Last but not least!

Als je regelmatig beweegt, wordt het stressniveau in je lichaam gereguleerd. Hierdoor wordt je stofwisseling getraind om stresshormonen af te breken en is het uiteindelijk beter bestand tegen stress. Wil je naast het sporten meer doen om de spanning te verminderen? Probeer eens meditatie of ademhalingsoefeningen. Zo maak je het verschil.