Hoe kom je zo fit mogelijk de winter door?

In de wintermaanden kan het soms best lastig zijn om jezelf te motiveren om te gaan sporten. Toch geeft sporten je juist meer energie en zul je je fitter voelen. Met nog wat wintermaanden voor de deur is het een mooi moment om ons te verdiepen in de vraag “Hoe kom je zo fit mogelijk de winter door”? En wat kan je doen om je conditie en kracht te behouden, zodat je in het voorjaar weer een vliegende start kan maken. In dit artikel delen een aantal handige tips om fit de winter door te komen, lees je mee?

Geef je immuniteit een boost

Het is belangrijk om gedurende het hele jaar goed te zorgen voor je gezondheid, maar tijdens de wintermaanden is het nog belangrijker. Goed eten, genoeg slapen en actief blijven zijn allemaal belangrijk om gezond te blijven en om het immuunsysteem te ondersteunen. Supplementen en voedingsstoffen kunnen je helpen om je immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine D is zeker een aanrader, aangezien je deze maanden weinig wordt blootgesteld aan zonlicht.

Kleed je warm aan!

Wie de winterse kou trotseert en de baan opgaat, doet er verstandig aan zich warm te kleden. Wanneer we het koud hebben en in dit geval in de kou buiten gaan sporten zijn we al snel geneigd om een hele dikke broek en een warm vest aan te trekken. Beter is het om in laagjes te werken. De lucht die ontstaat tussen de kleding zit als het ware gevangen en zorgt dus voor een isolatielaag tegen de kou. Een voordeel als je werkt in laagjes is dat je altijd makkelijk weer iets kan uitrekken mocht je het toch te warm krijgen.

Stel een doel

Jezelf een doel geven waar je naar toe kunt werken geeft je richting en motivatie. Wil je bijvoorbeeld aan een toernooi meedoen? Dan helpt het om te kijken wat ervoor nodig is om dat doel te bereiken. Als je merkt dat je vorderingen maakt en dichter bij je doel komt, zul je je zowel mentaal als fysiek fitter en energieker voelen. Wees niet te streng voor jezelf en wees realistisch; balance is key.

Wissel af

Verveling is de grootste vijand van je motivatie! Afwisseling in het sporten is niet alleen goed voor je lichaam maar het houd je ook gemotiveerd. Wissel verschillende sporten met elkaar af. Je zult zien dat het werkt!

Slaap goed

Om energierijk de winter door te komen, moet je natuurlijk voldoende uitgerust zijn. Ga daarom op een vast tijdstip slapen en zorg ervoor dat je minstens acht uur slaap krijgt. Probeer voor het slapengaan niet te veel tv te kijken of met je mobiel bezig te zijn; dit zorgt er net voor dat je hersenen weer actiever worden. Lees een boek of ga nog even naar buiten. Opgepast: hoe verleidelijk het soms ook klinkt, té veel slapen kan ook een negatief effect hebben op je gemoed en op je energieniveau. Het is dus belangrijk dat je de juiste balans vindt!

Zoek een sport maatje

Samen sporten is toch veel leuker dan alleen! Als je een sport maatje vindt die ook sport, ben je meer gemotiveerd om te gaan. Je wilt die ander niet laten zitten. Plus, je kunt samen een doel afspreken die je deze winter wilt bereiken. Sporten is ineens een stuk leuker.