Hoe voorkom je een tennis blessure?

Tennis is een snelle en dynamische sport. Daardoor is een blessure nooit helemaal te voorkomen. Hoeveel je ook traint en hoeveel ervaring je ook hebt, het kan iedereen overkomen.

Om de kans op blessures te verkleinen is het natuurlijk belangrijk te weten welke delen van je lichaam risico lopen om een blessure op te lopen en wat je zelf kunt doen om een blessure te voorkomen. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Waar moet je rekening mee houden?

Tennis is een sport waarbij veel spieren en gewrichten worden belast, hierdoor kunnen er blessures ontstaan. Veel van deze blessures kunnen worden voorkomen door rekening te houden met 3 factoren; techniek, materiaal en de belasting op je spieren en gewrichten.

Blessures komen acuut (het schiet erin) of worden langzaam erger met de tijd. Tennissers lopen vooral kans op blessures aan: rug, knieën, polsen, ellebogen, schouders en enkels.

De meest voorkomende blessure bij tennis is de enkelverstuiking, ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voetzool te ver binnenwaarts draait.

Ook een polsblessure komt veel voor. Een polsblessure wordt ook wel tendinopathie genoemd. Hierbij is de pees in de pols beschadigd of geïrriteerd. Tijdens het tennissen wordt de pols flink belast, waardoor er een klein scheurtje in de pezen kan ontstaan. Als dit scheurtje niet voldoende hersteld kan het gaan irriteren en krijg je last van pijn in de pols.

Tennis kan een explosieve sport zijn. Soms moet je vanuit stilstand snel reageren op een bal waardoor je een onverwachtse beweging maakt. Als je kuiten gespannen, vermoeid of niet goed opgewarmd zijn kan deze felle beweging leiden tot een acute spierscheuring. Dit wordt ook wel de zweepslag genoemd.

Materiaal

Om te zorgen dat je geen blessures krijgt, is het belangrijk om te kiezen voor het juiste materiaal.

Als je gevoelig bent voor armblessures raden wij je aan te kiezen voor een licht en flexibel racket. Deze rackets zijn over het algemeen kleiner en hebben een dunner frame dan stijve tennisrackets. Doordat een flexibel tennisracket een grotere veerkracht heeft, is het racket ‘vriendelijker’ voor jouw arm.

Daarnaast is een goede grip erg belangrijk! Zowel een te grote als een te kleine grip zorgen ervoor dat je in je racket gaat knijpen. Dit veroorzaakt weer overbelasting van de onderarmspieren.

Ook de grip van jouw tennisschoen is erg belangrijk. Zorg dat jouw schoenen afgestemd zijn op het baansoort waar je op speelt. Als je je op een stroeve baan speelt, kies dan een zool zonder profiel. Op een baan waar je goed op kunt glijden zoals gravel, kies dan voor een zool met iets meer profiel.

Belasting

Hoe fitter je bent en hoe meer trainingsbelasting je gewend bent, hoe kleiner de kans op een blessure bij aanvang van de tenniscompetitie.

Bouw je trainingsbelasting geleidelijk op en zorg voor een goede voorbereidingsperiode bij de start van het nieuwe seizoen.

Wil je op de hoogte blijven de aankomende toernooien, updates en acties. Volg ons dan via Facebook of Instagram of ga naar onze website.